Zelf een mondmasker maken

Hoewel het zeker geen 100% bescherming biedt, heeft Buurtzorg een instructie gemaakt voor haar medewerkers om zelf een mondmasker te maken. Dit dient vooral om te voorkomen dat de drager een ander besmet met het coronavirus.

Een mondkapje is met een patroon gemaakt van stof die ook wasbaar is en eentje voor eenmalig gebruik van 3 stukken keukenpapier. Een belangrijk voordeel van een masker is dat je niet meer met je handen aan je gezicht kunt zitten (en dat doen we heel vaak, zoals Australische onderzoekers hebben geconstateerd):

https://mondmaskers.educared.nl/ is de website van Buurtzorg met heel goede uitleg hoe je de maskers moet gebruiken en welke voorzorgsmaatregelen je in acht moet nemen.

Zelf vind ik de instructie voor het maken van een stoffen masker op de Belgische website duidelijker. Daar wordt ook expliciet aangegeven dat het masker vooral voorkomt dat je andere mensen eventueel besmet.

https://maakjemondmasker.be/

Leuk om goed wasbare restlapjes te gebruiken! MAAR houdt je aan de regels van het RIVM: minstens 1.5 m afstand houden en zoveel mogelijk thuis blijven en regelmatig heel goed je handen wassen!