Met sport Waalre nog mooier maken

Hartelijk dank voor de uitnodiging: bewegen is gezond, belangrijk voor lichaam en geest. Dat geldt voor alle leeftijden. Het haalt mensen uit hun isolement en nodigt ons uit om samen dingen te doen.

Een speerpunt van ZW14 is een beweegvriendelijke openbare ruimte, die we allemaal dagelijkse gebruiken:
Kinderen die buiten spelen en uitgedaagd worden door speeltoestellen, maar ook door heggetjes waar ze overheen kunnen springen of zich achter kunnen verstoppen. Veilige en speelvriendelijke looproutes naar school. Veilige fietspaden.
Jongeren die in de buurt of op het schoolplein sporten en anderen -jong en oud, allerlei gezindten- ontmoeten. Heel belangrijk voor hun mentale gesteldheid.

ZW14 wil vooral aandacht voor vrij sporten. Zoals suppen op het Gat van Waalre. ZW14 is blij dat uiteindelijk alle fracties er voorstander van waren om dat gewoon te blijven toestaan.
Volwassen die lopend (op veilige stoepen) en fietsend hun dagelijkse boodschappen doen. En tussendoor even op een bankje kunnen zitten.
Hetzelfde bankje dat ook gebruikt kan worden als onderdeel van een ‘trimbaan’ om overheen te klimmen (mits met schone schoenen!) etc.
Speerpunt van ZW14 is om oude groenstructuren met struinpaden te behouden, ook bij nieuwbouw. Dagelijks wandelen -het ommetje in de buurt- is gewoon heel gezond en fijn.
Er zijn steeds meer initiatieven door en voor ouderen, zoals Walking Football, maar ook Fietsmaatje. Waar mogelijk moet de gemeente belemmeringen wegnemen.


Een speerpunt van ZW14 is belemmeringen wegnemen voor het organiseren van (sport)evenementen: de huidige regelgeving is helaas zo dat regels mensen ontmoedigen i.p.v. stimuleren. ZW14 pleit voor een praktische aanpak waarbij organisatoren maar met 1 persoon binnen de gemeente te maken hebben en er realistische eisen gesteld worden.

N.a.v. het Sport- en Beweegakkoord staat de informatie over (sport)vereniging inmiddels overzichtelijk bij elkaar op de website van de gemeente. We zijn blij dat dat er heel veel blijken te zijn! Er zijn ook veel fitnessmogelijkheden in Waalre met uitgebreide programma’s.
Nu nog de informatie over kadervorming verbeteren. Want helaas zijn er verenigingen die moeilijk nieuw (jong!) kader kunnen vinden. Maak dat met door de gemeente gecoördineerde cursussen aantrekkelijker. Misschien komen daar wel heel leuke ideeën uit voort, zoals een sportdag in Waalre bij haar 100-jarig bestaan. Met sport Waalre nog mooier maken.

Nan Zevenhek, lijsttrekker ZW14