Verslag van bezoek aan Ergon

Op 15 november 2023 organiseerde Ergon een avond voor raadsleden van Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard, Heeze-Leende en Waalre, dus formeel de eigenaren van Ergon, het werkbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

De reden hiervoor was de presentatie van een onderzoek door bureau KWIZ uit Groningen naar klachten en de afhandeling daarvan. De aanleiding van de onderzoeksopdracht was een publicatie door SP afdeling Eindhoven, die medewerkers van Ergon had opgeroepen, klachten over hun organisatie te melden.

In het onderzoek is KWIZ onder meer ingegaan op
de rechten, plichten en procedures,
de kennis hierover bij de medewerkers,
de mate waarin doelgroepmedewerkers hun leidinggevenden kunnen en durven benaderen met hun doorgroei- en andere wensen, problemen met en buiten het werk.
Ook, of Ergon wel mogelijkheden biedt,
zich duidelijk inspant om instromers wegwijs te maken,
en daar ook de nodige gemotiveerde en toegeruste staf voor heeft
of binnen haalt van bijvoorbeeld het Summa-college.
Wegwijs maken in de organisatie van Nederland, de cultuur en – gelukkig – ook de taal, dat konden we volgen.

Een eye opener was een filmpje van 4 minuten, waarin een Summa-docent een instromer leert, een computermuis te sturen en uiteindelijk een programma aan te klikken. Als de raadsleden nog niet wisten, dat er schrijnend grote verschillen in vooropleiding en vaardigheden aangetroffen worden binnen Ergon, zijn er nu wel ogen geopend.

De conclusie van het onderzoek was geruststellend, al blijven er ook bij 100% inzet nog wel problemen over.