Creëer je eigen wadi

Bijna iedereen is er inmiddels van overtuigd dat het afvoeren van regenwater via het riool zoveel mogelijk voorkomen moet worden.
Veruit de gemakkelijkste manier om regenwater in je tuin te parkeren is met hulp van een wadi. Dat is een afkorting van Water Afvoer Door Infiltratie. Eigenlijk is een wadi niets meer dan een lagere plek in de tuin waar het niet erg is dat dat stukje na een flinke bui onder water komt te staan.

De meest simpele vorm is een verlaagd grasveldje. In menig voortuin zou het makkelijk kunnen. Je kunt ook een wadi aanleggen onder een trampoline: de kuil eronder stroomt tijdelijk vol. In grote delen van Waalre is de bodem zanderig en is regenwater na korte tijd al weggezakt. Sneller infiltreren kan door een stukje tuin extra te verlagen.
De bodem is overigens de beste bewaarplaats voor regenwater: het geeft geen overlast meer aan anderen en is beschikbaar voor later: planten en bomen kunnen er zelf goed bij.
Uiteraard moet uw tuin lager liggen dan uw huis. Ook moet de infiltratieplek minimaal 2 meter van de gevel afliggen.
Voor overbrugging van het stuk tussen de regenpijp en de Wadi zijn er allerlei mogelijkheden. Meer of minder ingewikkeld. Voor het terras zijn bijvoorbeeld eenvoudige afvoergoten te koop bij bouwmarkten en sinds kort ook bij Coppelmans Valkenswaard (vraag om uitleg bij het Klimaatplein). Voor overbrugging van een stukje tuin kunt u ook oude dakpannen gebruiken.
Let op: Als het grondwaterpeil in uw tuin al erg hoog is, is het beter een grote robuuste regenton te nemen. Dan bepaalt u zelf het moment waarop extra regenwater de tuin inloopt!
Met regenwater kan meer dan u denkt. Op internet staan heel veel voorbeelden.
Lees ook over ‘Rioolsolidariteit … huh?

Wadi: een leuke manier om het regenwater in je tuin te bufferen – LibelleFacebookPinterestWhatsAppEmailPrintFacebookPinterestEmailAddThis

Bovengronds afkoppelen – Giel van Eck Watermanagement (gve-watermanagement.nl)

Op www.huisjeboompjebeter.nl staan inspirerende voorbeelden.
Waterpasserende tegels voor het trottoir (struykverwoinfra.nl)
Waterdoorlatende Tegels voor de Oprit – Sierbestrating Jonk B.V. (jonksierbestrating.nl)
Voorkom uitdroging én wateroverlast met een bloemrijke wadi! (jonkershoveniers.nl)