Aanvullende vragen brandbestrijding
Op 17 september 2020 heeft ZW14 zogenaamde Artikel 39 vragen gesteld n.a.v. de brand in Hoogh Waalre. Deze zouden beantwoord zijn op 15 oktober j.l. Zie de website van de gemeente.
ZW14 vindt de beantwoording echter onvolledig en heeft daarom onderstaande aanvullende vragen gesteld op 18 januari 2021. Zie website van de gemeente en onderstaande tekst.
Aanvullende ART 39.vragen betreffende BRANDBESTRIJDING.
Geachte griffier,
N.a.v. ingekomen brief 102201 heeft ZW14 op 17 september 2020 Artikel 39 vragen gesteld.
Op 15 oktober 2020 zouden deze
beantwoord zijn met brief 106512: dat is een kopie van de brief die naar
inwoners is gestuurd n.a.v. hun vragen over de brand in Hoogh Waalre.
ZW14 constateert echter dat deze brief geen antwoord geeft op al onze vragen
(genummerd van 1 tot/met 7) van 17 september 2020.
Daarom stelt ZW14 hierbij aanvullende Artikel 39 vragen, gebaseerd op onze eerdere Artikel 39 vragen, aangevuld/herzien met nieuwe vragen (genummerd a tot/met h.).
Reeds gesteld met onvolledig antwoord: Is er een openbare overzichtskaart van alle brandputten in de gemeente Waalre? Zo ja, dan zouden wij die graag ontvangen. Zo nee, waarom niet ?
Volgens de antwoorden in brief 106512 is in de meeste gevallen de inhoud van de eerste waterwagen voldoende om de brand te blussen, maar juist als dit niet het geval is, is het belangrijk om snel brandkranen te kunnen vinden. Voor inwoners is het belangrijk om te weten dat er binnen voldoende kleine afstand een brandkraan aanwezig is.
Vraag a: Is er een openbare overzichtskaart van alle brandputten in de gemeente Waalre? Zo ja, dan zouden wij die graag ontvangen. Zo nee, waarom niet ?
Reeds gesteld met antwoord: Kunt u aangeven wat de maximale afstand is tussen een te blussen object en de dichtstbijzijnde brandput. Is daar een wettelijke norm voor en wordt daar aan voldaan.?
Volgens het antwoord in brief 106512 is dit sinds 2015 ‘voor woonwijken 200 m tussen object en waterwinning’.
Reeds gesteld met antwoord: Op welke wijze worden hulpdiensten geïnformeerd over de aanwezige brandputten in geval van een calamiteit (brand) Hoeveel vertraging levert het op als juiste informatie hierover ontbreekt. ?
Volgens het antwoord in brief 106512 ‘staat er bij iedere brandkraan een aanwijspaaltje. Deze stonden hier op dit moment niet’. En ‘in het MOI (Mobiele Informatiesysteem) is een overzicht opgenomen van alle brandkranen in de omgeving’. Verderop in uw brief staat dat de jeugdbrandweer mogelijk de brandkraancontrole gaat uitvoeren. ZW14 heeft grote waardering voor de (jeugd)brandweer. We gaan er van uit dat dit op regelmatige basis gaat gebeuren.
Reeds gesteld met antwoord: Welke alternatieve blusvoorzieningen zijn er als een brandput te ver weg is.
Uw antwoord in brief 106512 geeft aan dat dit gebeurt door het oproepen van extra bluswagens.
Reeds gesteld zonder antwoord: Is er aanrijtijden schema van hulpdiensten uit omliggende gemeenten wanneer deze ter assistentie opgeroepen worden.
Deze vraag is niet beantwoord.
Vraag b: Is er aanrijtijden schema van hulpdiensten uit omliggende gemeenten wanneer deze ter assistentie opgeroepen worden.
Reeds gesteld met onvolledig antwoord: Welke controle (wijze en instantie) vindt er plaats bij de aanleg van nieuwe wijken/ straten zoals Waalre Noord op de aanwezigheid van de noodzakelijke brandputten of andere blusvoorzieningen
Volgens de beantwoording aan de inwoners ‘was de onderliggende bevestigingsklauw krom’ bij de brandkraan die in eerste instantie gebruikt zou worden. ‘De aannemer heeft dit inmiddels hersteld’.
Uw brief 106512 geeft geen antwoord op vraag 6. Gebaseerd op uw antwoorden wordt deze als volgt aangepast:
Vraag c: In hoeverre wordt er na (bouw)werkzaamheden in een gebied, gecontroleerd of er voldoende brandkranen zijn die volledig in orde zijn voor gebruik en gemakkelijk terug te vinden voor de brandweer (dus met aanwijspaaltje en opgenomen in de MOI).
Reeds gesteld zonder antwoord: In hoeverre kan een brand in de (droge) bossen van Waalre geblust worden als daar onverhoopt brand uitbreekt en is er een evacuatieplan voor de huizen die in de bossen staan?
Deze vraag is niet beantwoord.
Daarnaast blijkt uit de RIB van 27 mei 2020 dat bijvoorbeeld in Waalre Noord een aantal zandwegen afgesloten gaan worden, maar toegankelijk blijven voor hulpdiensten.
Door deze afsluitingen zijn er nog minder evacuatiemogelijkheden voor huizen in Hoogh Waalre. Mede gebaseerd op nieuwe informatie bij deze een herformulering van vraag 7 Vraag d: welke calamiteitenroutes zijn beschikbaar voor wijken die normaliter maar 1 toegangsweg hebben voor autoverkeer.
Vraag e: Zijn er woonhuizen in Waalre waarvoor de regel geldt dat er voor de opkomsttijd van de brandweer een gemotiveerde maximale opkomsttijd geldt van 18 (zoals vastgelegd in artikel 3.2.1 van het Besluit Veiligheidsregio ?
Vraag f: In hoeverre is de brandweer voorbereid op een brand in de bossen van Waalre en zijn er evacuatieplannen voor huizen in of nabij de bossen?
N.a.v.
uw antwoorden in brief 106512: ‘Voordat de overgang van gemeentelijke brandweer
naar veiligheidsregio plaatsvond, was het gebruikelijk dat vrijwilligers van
brandweer Waalre en de Jeugdbrandweer Waalre de brandkraancontrole uitvoerden.’
Vraag g: is
het geborgd dat alle zaken die voorheen door de gemeentelijke brandweer
uitgevoerd werden, nu nog steeds uitgevoerd worden. Hetzij door de veiligheidsregio,
hetzij nog steeds lokaal door de jeugdbrandweer?
Vraag h: Volgens Ingekomen brief 126840 van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers zijn de vrijwilligers van de brandweer geen formele gesprekspartner in het Landelijk Overleg Brandweer specifieke Arbeidsvoorwaarden (LOBA). Is dit door de vrijwilligers van de brandweer Waalre bij het College kenbaar gemaakt en wat is met deze informatie gedaan?
Met vriendelijke groet,
Bert A.J. Links, fractie ZW14