De robuuste regenton

Bijna iedereen is er inmiddels van overtuigd dat het afvoeren van regenwater via het riool zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Naast het direct lozen in de tuin kan ook een regenton heel nuttig zijn.
Veel mensen denken dat zo’n regenton altijd op een (wankele) verhoging dient te staan ‘anders werkt het kraantje niet’. Met een kraantje je gieter vullen gaat echter heel langzaam en vergt veel geduld. Daarom vult de schrijver dezes de gieter altijd door het deksel van de regenton op te tillen en de gieter even onder te dompelen. Lekker snel.

Eigenlijk blijkt het kraantje, net zoals een voor verstopping kwetsbare ‘vulautomaat’, helemaal niet nodig. Bijgevoegd plaatje toont de zogenaamde ‘robuuste regenton’: de regenpijp komt rechtstreeks uit in de regenton. In plaats van een kraantje is er een lange dikke slang aangesloten die als een hevel werkt. De slang loopt namelijk via het hoogst gewenste waterniveau in de ton naar een plek in de tuin waar extra water geen probleem is. Als het maximaal gewenste waterniveau in de ton bij een regenbui bereikt is, gaat de hevel werken en loopt het regenwater weg in de tuin. Er wordt helemaal geen water meer op het riool geloosd en er zit altijd vers water in de ton. Een grote kunststof regenton met een brede bovenkant hoeft in de winter ook niet schoongemaakt of afgekoppeld te worden: vorst is geen probleem. Met kunststofverf kun je de ton op een leuke manier versieren.

Lees ook over ‘Rioolsolidariteit…huh?’ en ‘Creëer je eigen wadi

Nan Zevenhek
Lid Algemeen Bestuur waterschap De Dommel