Wat is er leuk aan de politiek?
Op 6 november j.l. interviewden deelnemers van de cursus Politiek Actief twee raadsleden. Een selectie uit de vragen en de antwoorden van Nan Zevenhek (raadslid van 2002-20015 en 2022 tot heden):
Wat betekent politiek actief voor jou?
Verantwoordelijkheid nemen voor je omgeving door kritisch er naar te kijken, te luisteren (waarom?) naar belangen en na te denken over alternatieven waar meer belanghebbenden tevreden mee zijn.
Op welke manieren kunnen inwoners politiek actief zijn (naast raadslidmaatschap)?
Door contact te houden met raadsleden, vragen om terugkoppeling, informatie te geven aan alle politieke partijen en als inwoners samen te werken en ook de media actief te betrekken
Op welke manieren ben je zelf politiek actief (geweest)?
Als moeder van twee kleine kinderen die een gevaarlijke weg (Traverse) moesten oversteken. Door een buurtenquette en bundelen van de krachten op de eerste buurtstraatspeeldag. Letterlijk over de schouders mee te kijken en intekenen van kleine vluchtheuvels op de Traverse. Inspreken bij de Commissievergaderingen en contact zoeken met volksvertegenwoordigers.
Hoe en waarom ben je raadslid geworden?
Mijn doel was een nieuwe weg tussen Eindhoven en de Belgische grens, zodat doorgaand verkeer niet meer door Waalre hoefde te rijden.
Waarom heb je gekozen voor deze partij?
Ik ben bij alle politieke partijen langsgegaan en het CDA organiseerde toen goede bijeenkomsten waar hoor- en wederhoor plaatsvond met kritische leden over interessante onderwerpen. In 2014 is Zelfstandig Waalre 2014 door mij opgericht.
Hoe kom je in de gemeenteraad (procedure, selectie)?
Ik was al langer lid en viel op door mijn activiteiten in het schoolbestuur van De Wilderen (realisatie van een aanbouw) waardoor het CDA mij benaderde voor de functie van Secretaris (‘2 uurtjes in de week’). Een jaar voor de verkiezingen hebben we toen een plan opgesteld om met heel veel organisaties in Waalre in gesprek te gaan. Daaruit zijn stellingen afgeleid en bediscussieerd, resulterend in het verkiezingsprogramma van 2002. Door wegvallen van de toenmalige lijsttrekker ben ik -zonder enige politieke ervaring- gevraagd lijsttrekker te worden.
In 2013 wilde ik stoppen, maar bleek dat mijn opvolgers bij het CDA een aantal van de doelen die bijna in zicht waren (het fietspad Oude Spoorbaan en behoud van het monumentale Raadhuis Aalst-Waalre) wilde stopzetten. Daarom heb ik een eigen partij opgericht Zelfstandig Waalre 2024. Dat is ook de kracht van een gekozen volksvertegenwoordiger: niemand kan je ontslaan en je stem telt.
Wat doe je als raadslid?
Wat je zelf leuk vindt en waar je goed in bent. Bijvoorbeeld uitzoeken van alternatieven en dit onderbouwd als informatie met collega-raadsleden en anderen delen. Ofwel het voorwerk.
Je gedachten op papier zetten en hopen dat het geplaatst wordt op verschillende media, zodat inwoners weten wat er gebeurd is of wat op de rol staat.
Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan raadswerk?
En wat verdien je ermee? Van 0 tot 80 uur, hoeveel tijd wil en kun je er aan besteden. Hoeveel tijd ben je kwijt aan het bestuur van je vereniging en waarom doe je dat? Voor mij is het een soort innerlijke drive om dit te doen. Het is mijn bijdrage aan de samenleving.
De vergoeding is tegenwoordig ca. 1300 Euro per maand, je krijgt ook een i-pad en er is opleidingsbudget. De fractie krijgt ca. 2500 Euro per jaar om dingen van te organisereen.
Wat is het leukste en minst leuke aan je werk?
Het leukste is dat je heel veel nieuwe kennis opdoet. Op heel veel verschillende manieren. Er zijn excursies van de brandweer, hulpdiensten, ziekenhuizen, maar ook jeugdorganisaties etc. Opdat je over de juiste kennis bezit om besluiten te kunnen beoordelen en voor nieuwe inspiratie. Je kunt je werk vergelijken met dat van een journalist, maar het verschil is dat je als raadslid zelf het nieuws maakt.
Het minst leuke zijn de eindeloze vergaderingen en als er op de man gespeeld wordt en niet op de inhoud, of als je genegeerd wordt. Net als in de gewone samenleving. De kunst is om bij het voorbereiden en deelnemen aan vergaderingen keuzes te maken: wat doe je wel en wat niet. Je hoeft niet altijd overal bij te zijn of alles te lezen.
Wat moet je kunnen als raadslid?
Gezond boerenverstand. Een praktische aanpak. Gevoel voor verhoudingen. Weten waar je eigen grenzen liggen. Als iets teveel is voor je, moet je durven te stoppen.
Zelf was ik heel bang om in het openbaar te spreken (nog steeds overigens). Letterlijk met knikkende knieën. Politiek heeft mij geholpen daar in -voldoende mate- overheen te komen. Oefenen, oefenen, oefenen. Ook voor je ‘reguliere’ loopbaan van belang.
Wanneer moet je zeker geen raadslid worden?
Als je niet iemand in je nabijheid hebt die je kan helpen om zaken te relativeren,.
Wat kun je bij een politieke partij doen als je geen raadslid wilt zijn?
Van alles wat je leuk vindt. Van krantjes rondbrengen, het organiseren van bijeenkomsten (erg leuk), notuleren van vergaderingen, opzetten en onderhouden van een website etc. Door van dichtbij mee te doen, kun je toch je kennis en ervaring inbrengen. Tenslotte is democratie geen kijksport.
Lees waarom het belangrijk is dat totaal verschillende mensen in de gemeenteraad zitten.