Wie heeft er belang bij gebakken klinkers?

Inwoners van Waalre hebben meer dan 40 jaar gevochten tegen de overlast van doorgaand verkeer.  Uiteindelijk is voor 140 miljoen Euro in 2021 een nieuwe weg aangelegd -de Westparallel. Daardoor kon eindelijk de Traverse aangepakt worden om de leefbaarheid ervan te verbeteren. Het zou een duurzaam gezonde leefomgeving moeten worden, waarbij ook hittestress (door vergroening) en duurzamer omgaan met hemelwater en afvalwater meegenomen worden.

In het voorstel aan de gemeenteraad stond dat voor de verharding gekozen is voor ‘gebakken klinkers’. Volgens de wethouder is dit prima, omdat de maximum snelheid 30 km/uur wordt en er dan geen verschil zou zijn in geluidshinder. Uit verkeersanalyses van de Traverse Zuid -waar stille stenen liggen- blijkt echter dat er gemiddeld 38 km/uur gereden wordt. ’s Nachts ligt de snelheid ver daarboven.

De gemeenteraad had hier in juni 2024 onvoldoende aandacht voor. Gealarmeerd door aanwonenden heeft ZW14 in december 2024 samen met de PvdA een initiatiefvoorstel ingediend om dit te herstellen en alsnog stille stenen als verharding te gebruiken. Tot grote verbazing kreeg het geen steun van de gemeenteraad.
Omdat het niet goed voelde heeft ZW14 zich verder in het proces verdiept. Pas na lang aandringen zijn de stukken geopenbaard waarop de wethouder zich zogenaamd baseert. Zogenaamd, want uit die gepubliceerde stukken blijkt juist het tegenovergestelde van wat de wethouder zegt, namelijk ‘dat het geen verschil maakt’. Daaruit bleek dat zelfs bij 30 km/uur er al meer wooncomfort is voor aanwonenden bij het gebruik van stille stenen i.p.v. gebakken klinkers.

In Maart 2024 heeft de gemeenteraad een Mobiliteitsplan besproken. Daarin staan allerlei uitgangspunten voor de aanpak van het verkeer in Waalre. ‘Voor het tegengaan van geluidshinder ingezet zou worden op stille stenen.’ Dus waarom is de discussie over de verharding van de weg überhaupt gevoerd?
Tegelijk wordt in Maart 2024 echter ambtelijk geadviseerd aan deelnemers van de Denktank over de reconstructie van de Traverse, om te kiezen voor ‘gebakken klinkers’. Hetgeen ook gebeurt. Hoe kan het dat een ambtelijk advies zo afwijkt van het beleid van het College en de gemeenteraad? Een draai van 180 graden!
Uit het onderzoek bleken dat er veel meer tegenstrijdige uitspraken zijn.

In een tijdlijn heeft ZW14 uitgezet wat er in onderzoeken en beleidstukken op welk moment staat over gezondheid in relatie tot geluidshinder en keuzes van het College en de gemeenteraad.
Opvallend is dat rond 19 maart 2024 een switch plaatsvindt tussen prioriteit voor gezondheid en het terugdringen van geluidshinder naar een heel beperkte focus op uitstoot van CO2 van de verharding en de te verwaarlozen extra kosten van stille stenen.

De Artikel 39 vragen gaan over de vele tegenstrijdige uitspraken. Het College dient hier binnen 6 weken antwoord op te geven, maar ZW14 hoopt al eerder uitleg te horen. ‘De wethouder moet verantwoording afleggen over waarom de uitvoering haaks staat op het vastgestelde beleid. In dit geval leidt het tot onnodige gezondheidsrisico’s voor onze inwoners. Met in de gemeenteraad van Waalre politieke partijen die aangeven geluidsarm verkeer en gezondheid zo belangrijk te vinden, maar daar niet naar handelen.’

Nan Zevenhek, namens ZW14