Restafval leegstaande woningen
Maar weinig mensen maken het (gelukkig) mee: na het overlijden van de bewoners moet hun huis leeggeruimd worden. Voor nabestaanden zijn er dan wel andere zorgen dan het legen van de restafvalcontainer. Gewoon aan de straat zetten kan echter niet meer, omdat het huis geen ‘gebruiker’ meer heeft. De chip van de container is meteen geblokkeerd en de bak wordt geweigerd.
Uit onderzoek van ZW14 bleek dat er wel een oplossing is, maar dat deze nergens is terug te vinden. Op de gemeentelijke website staat niets en ook telefonisch contact levert niets op.
De wethouder heeft tijdens de raadsvergadering van 18 februari toegezegd de communicatie hierover te verbeteren. Namelijk dat de Ergon op verzoek langskomt om de restafvalcontainer eenmalig te ledigen. Een handzame oplossing voor diegenen die toch al het nodige aan hun hoofd hebben.
Op 4 maart bleek dat er nog steeds geen informatie terug te vinden is over dit onderwerp op de website van de gemeente. ZW14 heeft de wethouder daar opnieuw over aangesproken.

In dezelfde raadsvergadering is de ophaalfrequentie van de restafvalcontainer besproken. Het slechts eenmaal per 4 weken ophalen, zou resulteren in een 5 Euro lagere afvalstoffenheffing. Er is indertijd echter gekozen voor een frequentie van 2 weken, om te voorkomen dat inwoners gedwongen worden een halfvolle container te laten legen, wat hen 15 Euro extra kan kosten.
Een andere mogelijkheid is om in de wintermaanden de groene GFT-conainer minder te legen, omdat deze dan toch vaak vrijwel leeg is. Door de lage temperatuur is kans op stank gering.
Daarom is het goed dat een lagere ophaalfrequentie onderzocht gaat worden.